Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета

След няколкомесечна пауза, Националният съвет за тристранно сътрудничество поднови диалога днес. Социалните партьори се събраха, за да обсъдят върнатия за преразглеждане от президента Росен Плевнелиев закон за актуализация на държавния бюджет.

Работодатели и синдикати са изразили подкрепа за актуализацията, стана ясно на брифинга, започнал преди малко, минути след края на заседанието. Резерви към актуализацията са изразили единствено представителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с мотива заради който и президентът наложи вето - липса на яснота за разходите на предвидените средства.

Преди седмица такава позиция изразиха и други социални партньори като синдиката КТ "Подкрепа" и Българската стопанска камара. Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обаче заяви днес: "Не желаем да обсъждаме ветото на президента. Държавата стремглаво се спуска по нанадолнището".

На брифинга финансовият министър Петър Чобанов съобщи още, че се търсят начини за събиране на 450 млн. лв. неплатено от фирмите към държавата ДДС. Дефицитът се дължи на пропуски в събираемостта. Това е процес, при който сумите са надлежно декларирани, но съответните фирми не са могли да ги платят, посочи той. „Събирането на тези пари ще помогне за изпълнение на напрегнатите фискални цели, които си поставяме след актуализацията. Някои суми в последните седмици вече събрахме. Има идея новодекларираното да се поема от фирмите, като се плаща и част от старите задължения на съответните компании”, коментира той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ