Улици на днешна София повтарят тези на антична Сердика

Улици на днешна София повтарят тези на антична Сердика

Едни от големите булеварди на съвременна София - „Тодор Александров”,„Мария Луиза” и нейното продължение „Витоша”, са разположени върху главните улици на римска Сердика – „Кардо” и „Декуманус”.

Това обясни за „Фокус“ архитект Константин Пеев, изпълнителен директор на фирма „Екса” - водеща компания за архитектура, строителство и реставрация. По думите му античната част от тези културни пластове е на 3 метра под съвременното ниво на настилката, по която вървим.

„Днешна София е град, наследил градоустройството на антична Сердика. Уникалното е, че нейните две главни улици „Кардо” и „Декуманус” са точно под двете съвременни главни улици, които се пресичат в точката на подлеза „Св. Петка” в центъра на града. Съвременните улици са „Тодор Александров” и „Мария Луиза” и нейното продължение „Витоша” в южна посока. Много от столичани и посетителите на града са виждали части от тези антични останки, които някъде са под земята, някъде могат да се видят оформени места и пространства между сградите малко по-ниско от паважа”, коментира архитектът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ