Хиляди души поискаха оставката на кабинета "Орешарски" в София

Хиляди души поискаха оставката на кабинета Орешарски в София

Хиляди души поискаха оставката на кабинета "Орешарски" в София

Хиляди граждани се събраха в центъра на столицата на втория ден от Коледа, за да протестират против кабинета „Орешарски“, пише Дарик радио.

Инициативата е организирана от български емигранти, които са се прибрали от чужбина за празниците. Към тях се включиха и т.н.ар. „ранобудни студенти“ от цяла България.

Към 14.00 ч. стотици хора изпълниха пространството на Орлов мост и блокираха за кратко движението в района до езерото „Ариана”. Акцията беше обявена предварително от „Ранобудните студенти”, които искаха да изразят подкрепа към двамата студенти, блокирани в Югозападния университет. В последните дни се появи информация, че ректорът на учебното заведение в Благоевград е забранил достъпа до сградата, като е разрешено единствено нейното напускане.

Броят на студентите обаче видимо беше минимален, преобладаваха хора на средна възраст, които развяваха знамена, надуваха свирки и скандираха „Оставка”.

После групата се отправи на мирно шествие, което премина покрай Софийския университет,Народното събрание и достигна до сградата на Българската народна банка. Там демонстрантите се присъединиха към протестната акция на българите, живеещи в чужбина, които също излязоха да искат оставката на управляващите. Така броят на протестиращите нарасна до над 2500 души.

На стълбите пред банката демонстрантите опънаха огромен транспарант, на който беше  изписано „Оставка”. От жълта камионетка, паркирана на булеварда, периодично организаторите се обръщаха с призиви към протестиращите. 

След това хората се отправиха към намиращия се наблизо Министерски съвет, където поседяха кратко, и се насочиха към храм-паметника „Александър Невски”. Тук към множеството се включиха и университетски преподаватели, които призоваха студентите да се събудят. 

Към 17.00 ч. шествието достигна до Ректората.

В потестната акция се включиха и жителите на редица градове в страната.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ