Ще подаваме сигнали на тел. 112 и чрез SMS

Ще подаваме сигнали на тел. 112 и чрез SMS

Ще подаваме сигнали на тел. 112 и чрез SMS

Сигнали за спешни случаи ще може вече да се подават на тел. 112 и чрез SMS. Това решиха депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Те приеха единодушно на първо четене промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, предложени от депутатите от БСП Христо Монов и Захари Георгиев, предаде БГНЕС.

С новите текстове на практика се дава възможност хора с увреждания, като глухонеми например, да подават сигнали за спешни случаи.

Основният проблем, свързан със законопроекта, е техническото изпълнение, коментира председателят на комисията Атанас Мерджанов. Той подчерта, че между първо и второ четене на законопроекта ще се създаде работна група, в която ще бъдат включени и представители на мобилните оператори и на Съюза на глухите в България. Участниците в работната група ще трябва да уточнят именно техническата реализация на законовите промени.

"Ще се постараем да дадем максималния срок от три седмици за разглеждане на текстовете между първо и второ четене", заяви Мерджанов.

Засега няма окончателни разчети за това колко би струвало въвеждането на тази нова възможност. Според някои прогнози 300 000 лева ще са допълнителните разходи, свързани пряко с телефон 112.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ