10 мигранти от Афганистан заловени след преследване на входа на София

10 мигранти от Афганистан заловени след преследване на входа на София

10 мигранти от Афганистан заловени след преследване на входа на София

10 нелегални мигранти от Афганистан бяха заловени след гонка рано тази сутрин. Преследването започва след като шофьор отказал да спре на полицейски сигнал на магистрала "Тракия" край Ихтиман, в посока София около 5.00 часа тази сутрин, предаде БНР.

Около час и половина по-късно той е задържан на влизане в столицата. Установено е, че е неправоспособен и дрогиран, а в колата, която е шофирал, са открити 10 нелегални мигранти от Афганистан. Провеждат се процесуално-следствени действия, изяснява се как мигрантите са стигнали от границата с Турция до тук.

Вероятно става въпрос за познатата схема – прескачане със стълба на граничната стена, след което са натоварени в автомобил и докарани до София. Тенденцията от последните седмици е водачите, които превозват нелегални мигранти, категорично отказват да спират на подадени полицейски сигнали. Товарен бус, превозващ с 46 нелегални мигранти от Афганистан катастрофира призори в неделя на магистрала "Тракия". Шофьорът, за който също се предполага, че е чужд гражданин, избяга, но по-късно беше задържан. При катастрофата  загина един и 32 бяха ранени.

Водачите на микробуси, превозващи мигранти, често са дрогирани - това е наблюдавана напоследък тенденция от Гранична полиция, съобщи директорът на службата главен комисар Росица Димитрова. Друга опасна тенденция, за която съобщи още главен комисар Димитрова е, че превозващите нелегални мигранти получават инструкции да блъскат полицейските автомобили ако се стигне до преследване. "Имат инструкции да самокатастрофират или съответно, ако започне преследване, да не се подчиняват на полицейски разпореждания и отново да предизвикат катастрофа с полицейския автомобил, така че да причинят и щета, и вреда. Има една особено опасна тенденция, която наблюдаваме и тя е тези автомобили, които превозват мигранти, да бъдат управлявани от непълнолетни или пълнолетни лица без правоспособност и употребили наркотични вещества", сподели тя пред БНР.

От Гранична полиция отчитат също така и огромно увеличение на мигрантския натиск по българо-турската граница.

Само за първите два месеца на годинита са извършени 11 000 неуспешни опити за преминаване на границата ни с Турция от нелегални мигранти

"50% повече е увеличението на броя на недопуснатите лица да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента", коментира главен комисар Росица Димитрова.

След като преминат границите ни , нелегалните мигранти често се укриват в района до идването на трафикантите.

"В планината Странджа – гориста местност, доста широк периметър обхваща, в която тези лица се укриват, те са много внимателни и обучени да се пазят от наряди", обясни тя

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ