България

Политика

|

Общество

|

421 водача се включиха в първото екологично шофиране на камиони

421 водача се включиха в първото екологично шофиране на камиони

Днес приключи първото по рода си състезание за икономично и екологично шофиране на камиони в България. В надпреварата се включиха рекорден брой водачи – 421, които се състезаваха в 15 града в страната.

Турнирът бе организиран от „Волво България” под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Първото място бе спечелено от Петко Василев, собственик на транспортна фирма „Дима” от Сливен. Той ще представи България през октомври на международния шампионат в Гьотеборг, Швеция. Наградата на победителя връчи транспортният министър Ивайло Московски.

„Турнирът доказа, че с добро управление, правилно натоварване на системите, модерните технологии и редовна сервизна поддръжка, може да бъде постигната сериозна годишна икономия на гориво до 25%”, заявиха от организаторите.

„Тази инициатива е много важна, защото в България в момента са регистрирани 3823 фирми, които работят с около 19 хил. товарни автомобила за вътрешни превози и 8483 фирми, които работят с над 40 хил. товарни автомобила за международни превози”, каза Ивайло Московски.

По думите му по данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2011 г., превозените товари със автомобилен транспорт бележат ръст от близо 20%.

„За да бъдат конкурентни на пазара, тези фирми трябва да оптимизират  разходите си за гориво, консумативи и поддръжка. Същевременно, от първостепенно значение остава безопасността. Тази кампания е насочена в подкрепа на всичко това”, обясни министър Московски.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ