България дарява на Иран 2,8 млн. дози ваксини против COVID-19

България дарява на Иран 2,8 млн. дози ваксини против COVID-19

България дарява на Иран 2,8 млн. дози ваксини против COVID-19

България ще дари над 2,8 млн. дози от ваксината на Astra Zeneca против COVID-19 на Ислямска република Иран, съобщава БНР. Българският парламент ратифицира двустранно споразумение за дарение между София и Техеран, като всички разходи за доставката ще бъдат поети от държавата от Близкия изток.

По данни на портала „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването 30,16 % от населението на България има завършен ваксинационен курс или малко над 2 млн. души. Поставени са 4 420 373 дози. Най-голям дял от имунизациите са извършени с препарата на Phizer/BioNTech, а след него се нареждат ваксините на Johnson & Johnson и Moderna, а медикаментът на Astra Zeneca е на последното място. Партидата, предназначена за даряване на Иран е със срок на годност до 30 юни, 2022 г., предаде общественото радио.

Препаратът на Astra Zeneca беше разработен съвместно с Оксфордския университет. За разлика от ваксините на Phizer/BioNTech и Moderna, цената на медикамента на Astra Zeneca е много ниска и това го прави достъпен за държави от целия свят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ