България първа в света по дял на ученици с испански език

България първа в света по дял на ученици с испански език

България е на първо място в света по процентно съотношение между общия брой ученици в образователната система и частта от тях, изучаващи испански език. Тези данни бяха представени на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков от посланика на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко.

Испанските данни показват, че над 12% от българските ученици са включени в интензивно изучаване на испански език, докато в САЩ това съотношение е под 1%. След страната ни се нареждат още Полша с 1,65% и Канада с 1,48%., съобщиха от Министерството на образованието и науката.

 „През учебната 2022/2023 г. 29 584 ученици в 179 училища в България изучават испански език“, съобщи проф. Галин Цоков. Той допълни, че това нарежда испанския на 3-то място като желан за изучаване първи чужд език в българските средни училища след английския и немския. „Зад тези резултати стои трудът и подготовката на много български учители“, подчерта министър Цоков. По думите му редица от училищата с испански език са се доказали като образователни институции с добри традиции и това ги прави предпочитани за учениците и техните родители. Проф. Цоков изказа и благодарност към испанския посланик и испанската държава за последователните усилия през годините за популяризиране изучаването на испанския език и помощта към отделни български училища.

Посланик Поланко представи действията в тази сфера и съобщи за подготвяни събития в рамките на испанското Председателство на ЕС, които да надградят постигнатите резултати. През изминалите месеци е било организирано и изложение с участието на испански и български университети, като в неговите рамки са набелязани области за обмен между висшите училища и са представени възможностите за продължаване на образованието в Испания пред български студенти. Работи се и за създаване на стипендии за български студенти в испански университети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ