България

Политика

|

Общество

|

България пак ще ремонтира изтребители МиГ-29 в Полша

България пак ще ремонтира изтребители МиГ-29 в Полша

България пак ще ремонтира изтребители МиГ-29 в Полша

България пак ще ремонтира самолетите си МиГ-29 в Полша. Това е станало ясно след среща на среща в министерството на отбраната между служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и представители на посолството, предаде БНР.

Страната ни ще поиска съдействие от отбранителното ведомство на Полша за размяна и ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29.

Стоянов е казал, че процедурата за размяна на двигателите ще е  при първа възможност и е определил въпросът за използването на самолетните като „критичен“.

Темата бе обсъдена от президента на България Румен Радев и полския му колега Анджей Дуда през март по време на среща в София.

Миговете ще са единствените изтребители за ВВС до усвояването на новите Ф-16, чиято доставка ще се забави.

През 2015 година тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев подписа споразумение за ремонт и замяна на двигатели за миговете на стойност около 12 милиона лева.

През 2021 г., на най-висока инстанция, съдът окончателно  оправда Нечев по обвинение, че заради договора е нарушил руските интереси. Още тогава Русия предупреди, че може да отнеме лиценза на поляците заради договорката с България.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ