Денков: Въглищните мощности ще бъдат запазени, не сме сложили кръст на ядрената енергетика

Денков: Въглищните мощности ще бъдат запазени, не сме сложили кръст на ядрената енергетика

"Ще бъдат запазени въглищни мощности, тъй като те са необходими като базови мощности за България, но в същото време трябва да мислим и за направата на реалните стъпки за въвеждането на новите технологии така, както се въвеждат в другите държави. Това е бъдещето на енергетиката в България", каза премиерът Николай Денков в парламента. Важно е преходът да стане по плавен начин, на етапи, без да бъде за сметка на хората, които ще бъдат засегнати от него и добави, че работят по това, допълни той. 

Комплектът документи, който трябва да се подготви и изпрати към ЕК, е с краен срок септември, поставен от правителството. Той ще включва промени в плана за възстановяване, новата част REpowerEU, която трябва да се добави и третата част - териториалните планове. 

"Трябва да рестартираме процеса по отношение на предоговарянето с ЕК за енергийният преход. Първият етап е да има ясна, технологично, икономично и екологично обоснована концепция как той може да бъде направен във времевата рамка, която имаме от няколко години до 2026 г. Тази седмица текат технически разговори между ЕК и Министерството на енергетиката на база на няколко предложения, които сме подготвили. Ако те бъдат приети, веднага след това тази концепция ще бъде обсъдена със засегнатите региони", обясни академикът.

"Имаме идея, план, напрегнато е от гледна точка на времето. Целият устрем на съответните министри и министерства е да договорим рамка, която в следващите месеци да се превърне в съответни планове, договорени с ЕК. Те ще успокоят обществото и ще позволят зеленият преход да се осъществи", добави Денков.

"Няма как да сме сложили кръст на ядрената енергетика при положение, че подписваме договори за нови ядрени реактори на площадката в АЕЦ "Козлодуй", каза Денков по повод темата за продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“.

Самият факт, че по този проект платихме само едни пари и няма никакъв напредък, има един изкопан гьол и няма никаква перспектива този проект да се случи. След започването на войната на Русия срещу Украйна е ясно, че трябва да се търси друго решение, смята Денков по отношение на вчерашното решение на НС да продадем оборудването си за АЕЦ "Белене".  "Това което започнахме вчера е единственото възможно решение за спасяване на средствата, които България е изразходвала в тази посока", каза премиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ