Кунчев ще предложи нови COVID мерки

Кунчев ще предложи нови COVID мерки

Кунчев ще предложи нови COVID мерки

Очаква се днес медицинският съвет да приеме новия национален план, в който са разписани възможните COVID мерки. Те може да заработят още от понеделник. Това заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

При 5-6 области, които са влезли в първия етап, мерките, които се очаква да бъдат предложени, са съвсем „елементарни и леки“ - носене на маски задължително само на определени места - лечебни заведения, социални домове, места, на които се събират повече хора, където има болни хора, дошли да търсят помощ или диагностика, предаде БНТ.

По думите му е много вероятно носенето на маски да бъде въведено на национално ниво.

„Единият вариант е да въведем маските още сега за тези 5-6 области, които са в жълтата зона. Но ситуацията е много динамична и според мен другата седмица нови области също ще влязат в тази група. Много възможно е да се вземе решение те да бъдат национални“, подчерта той. 

Кунчев подчерта, че ако днес се приеме планът, до края на седмицата той може да направи предложение и то да се оформи като заповед на министъра на здравеопазването и да бъде изпратено до институциите за изпълнение.

Той заяви, че за най-засегнатите области е силно препоръчително носенето на маски в градския транспорт и магазините. „Решението може би ще бъде там да има препоръчителен характер, а на следващата стъпка да бъде въведено като задължително изискване“, каза той.

„Всеки, който желае да се пази няма нужда нито от планове, нито от заповеди, нито от контрол. Той може да носи маска навсякъде, където прецени, както и да избягва местата, където се струпват много хора. Той може да спазва добра хигиена и да проветрява помещенията. В летния период това е достатъчно ефективна мярка, за да намали рязко предаването“, добави Кунчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ