МФ: Има сериозни нарушения в доизграждането на АМ "Хемус"

МФ: Има сериозни нарушения в доизграждането на АМ Хемус

МФ: Има сериозни нарушения в доизграждането на АМ "Хемус"

Министерството на финансите съобщава, че са констатирани сериозни нарушения в доизграждането на магистрала "Хемус" при проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (AДФИ) в Агенция "Пътна инфраструктура".

„Във връзка с тиражирани неверни твърдения за липса на констатации за нарушения при проверка на Агенция за държавна финансова инспекция (AДФИ) в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Министерството на финансите заявява, че при проверката са констатирани сериозни нарушения. Обект на проверката на АДФИ е договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД с предмет: „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС“, посочват от пресцентъра на МФ.

Сред основните констатации в доклада от проверката са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията. Налични са ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ „Хемус“. Установеното завишение не в намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани.

Установено е и заобикаляне на Закона за обществените поръчки  при превъзлагането на дейности от "Автомагистрали" ЕАД по 15 договори за проектиране.

Докладът е публикуван тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ