Човешка грешка стои зад разпратените съобщения със сигнал за тревога

Човешка грешка стои зад разпратените съобщения със сигнал за тревога

Човешка грешка стои зад разпратените съобщения със сигнал за тревога

Човешка грешка стои зад странните и необясними съобщения, изпратени на мобилните телефони на много граждани. Известията от BG-ALERT с текст „Внимание, опасност!" внесоха смут и страх у хората в сряда вечерта.

От МВР днес разпространиха нова позиция от името на фирмата, наета да изгради системата за ранно предупреждение, ДЗЗД „Сискод". "Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Виваком, които са получени от техни крайни клиенти", казват от фирмата. Оттам допълват, че след установената вече работоспособност на системата, се надяват в бъдеще тя да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

Фирмата се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. Оттам обясняват, че заради планираните национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, вчера от 18:55 до 19:00 са проведени предварителни тестове.

По-рано днес в ефира на bTV директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов обясни, че фирмата, ангажирана с разработване на софтуера на BG-ALERT е пуснала погрешка съобщението в реална среда, вместо в тестова. 

Предстои среща с компанията, отговорна за изпратените известия.

„Грешката, която беше допусната е с последици и държим да знаем защо се стигна до там. Ще установим дали има някакви процедурни нарушения в самата фирма“, допълни той. 

Реалните тестове на системата BG-ALERT тепърва предстоят в периода от 7 ноември до 29 ноември, става ясно от съобщение в сайта на системата BG-ALERT.

Тестовете започват от 7 ноември в област Габрово. На 14 ноември системата ще бъде тествана за областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; на 15 ноември за областите Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; на 16 ноември за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен; на 21 ноември за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; на 22 ноември за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област; на 23 ноември за областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Национален тест за цялата страна е планиран на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ