Поскъпва купуването на стаж за пенсиониране

Поскъпва купуването на стаж за пенсиониране

Поскъпва купуването на стаж за пенсиониране

От първи януари, 2024 година ще се плаща повече за недостигащ стаж за пенсиониране. Заради минималния осигурителен доход, който от 1-и януари ще бъде 933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2216 лева, докато сега сумата е 1853 лева, съобщава БНР.

154, 44 лв. струва към момента месец недостигащ стаж за пенсия. От 1-ви януари сумата съответно става 184, 73 лв. Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да направят предварително и хора, които са били редовни студенти, за срока на обучението. 

От НОИ периодично отчитат, че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като в същото време ежегодно сумата се покачва заради увеличението на минималната осигуровка. 19,8 процента от нея е цената за месец. За миналата година близо 4100 човека са платили за стаж. Година по-рано те са били малко над 3800. 

Междувременно продължава ежегодното нарастване както на изискваните стаж, така и на възраст за излизане в пенсия. Догодина за масовата трета категория труд за жените ще се изискват навършени 62 години и 2 месеца и стаж от 36 години и 6 месеца. За мъжете - съответно навършени 64 години и 7 месеца, и стаж от 39 години и 6 месеца. През 2037-ма година общата пенсионна възраст за двата пола ще се изравни на 65 години при осигурителен стаж 40 години за трета категория труд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ