СДВР за безредиците в София: Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат невинни жертви

СДВР за безредиците в София: Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат невинни жертви

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество в центъра, на която и да е столица. Това заяви на брифинг тази сутрин директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

„Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и щяха да пострадат много невинни, включително и журналисти, които следяха действията от първа линия“, добави той.

33-ма са задържаните след снощните протести в района около Националния стадион “Васил Левски” и Министерството на спорта, докато на стадиона пред празни трибуна България игра с Унгария. Сред задържаните има и непълнолетни.

„Преди започването на заявения мирен протест предприехме множество мероприятия, с които ограничихме организираното внасяне на доста голямо количество пиротехника, боксове, метални палки и други забранени вещи и предмети, недопустими за такова мероприятие на територията на София. В един момент протестиращите без никаква предпоставка за техните действия от наша страна агресираха до степен на безпрецедентна агресия“, обясни зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

„Нашият кордон от полицейски служители на първа линия беше без предпазни шлемове и каски, без предпазно оборудване, със светлоотразителни жилетки, като протестиращите започнаха да чупят пътната инфраструктура - павета, плочки, паркинг елементи. Бяха застрашени живота и здравето не само на служителите на реда, но и на самите протестиращи. Тежките предмети, които хвърляха, падаха и по техните глави. След многократни предупреждения да прекратят тези действия, предприехме действия за разпръскване на тълпата с цел опазване на живота и здравето на всички хора, които бяха на място", добави той.

Представителите на СДВР са категорични, че ако не са били предприети действия с водно оръдие и сила, е можело да се стигне и до жертви.

„След многократни предупреждения нормалните граждани, които нямаха за цел да трошат и да нарушават обществения ред, се оттеглиха. Група фенове от различните фракции на отборите, които са исторически враждуващи помежду си, започнаха да се оттеглят в посока „Васил Левски“, запалиха един полицейски бус. Част от лицата се насочиха към Министерство на младежта и спорта, чупейки всичко, което им попадне“, коментира Иванов.

„Относно клиповете, които се тиражират в социалните мрежи и в медиите, ние сме се самосезирали за тях и ще вземем всички мерки по дисциплинарен ред. Ако е нужно ще сезираме и прокуратурата“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ