Синдикатите на протест пред парламента, докато депутатите разискват Бюджет 2023

Синдикатите на протест пред парламента, докато депутатите разискват Бюджет 2023

Конфедерацията на независимите синдикати в България даде начало днес на поредица от протестни акции под надслов: "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". Първият протест започна рано тази сутрин пред сградата на Народното събрание, преди началото на работния ден на депутатите, които днес трябва да разгледат на първо четене Бюджет 2023. Синдикатите настояват за по-високи трудови възнаграждения от 20% за работещите в обществения сектор, по-ясни политики по отношение на доходите и за компенсация на инфлацията при работните заплати. 

С протестиращите засега са разговаряли две парламентарни групи - БСП и „Възраждане”. Първоначално протестиращите не бяха допуснати до района и заплашиха да блокират улицата, предава Нова телевизия. 

"Настояваме за преразглеждане на бюджета  в частта му за разходите за работни заплати. Колегите искат увеличение на работните заплати, които не покриват инфлацията, която през 2021 г. е в размер на 30%", коментира Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Според организацията около 170 млн. са необходими за увеличаване на заплатите в НАП, НОИ и т.н.

"Настояваме за 5,5 млн. за Селскостопанската академия до края на годината. Това ще позволи да се увеличат техните заплати с 20% и да достигнат средните за страната. Искаме 19 млн. за министерството на земеделието и храните, които да отидат за увеличаване на заплатите на физици, аграрни инженери. Българските сортове са изпитвани и култивирани в продължение на десетки години. Те са най-добрите, защото са пригодени към почвените условия на България. Искаме достойни доходи. Не може доцент или професор в Селскостопанска академия да получава колкото един асистент в държавно висше заведение", заяви в ефира на NOVA NEWS Валентина Васильонова от КНСБ. По думите ѝ, парите за работещите в земеделието са по-ниски в сравнение със заплатите в останалите сектори. 

Средните заплати в сектор земеделие са с около 30% по-ниски от средните за България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ