Total ще търси газ и нефт в българската акватория на Черно море

Total ще търси газ и нефт в българската акватория на Черно море

Total ще търси газ и нефт в българската акватория на Черно море

Енергийният гигант Total спечели правата да търси и проучва за природен газ и нефт в Черно море – блок "Хан Аспарух". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Бързо оценихме офертите. Най-добрата  е представена от компанията Total , която ще работи с OMV и Repsol”, заяви министър Добрев

Процедурата, която България проведе, беше много почтена и прозрачна. От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока „Хан Аспарух”, заяви представител на компанията Total.

„Необходим е много технически потенциал, за да се направят проучванията в тези дълбоки води. В рамките на първоначалната програма, е извършено мащабно проучване, направени са геоложки проучвания и ще има най-малко два кладенеца на значителна дълбочина. Вълнуваме се за възможностите за дългосрочно сътрудничество за проучването на газ и нефт”, допълниха от компанията, спечелила правата.

„Проучването и добивът на газ в България са нещо изключително важно, най-вече с оглед на нашата много висока енергийна зависимост. Най-голямата ни надежда е в дълбокото Черно море”, посочи неотдавна министър Добрев.

„На румънска територия бяха открити 40 - 83 млрд. кубика газ. Нашата консумация е около 3 млрд. кубика годишно. Това означава, че с  40 - 83 млрд. кубика ще задоволим нуждите на вътрешното потребление за близо 30 години”, обясни Добрев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ