Астрономите откриха загадъчна мъгла над Марс

Астрономите откриха загадъчна мъгла над Марс

Астрономите откриха загадъчна мъгла над Марс

Международен екип от астрономи съобщи, че е открил загадъчна мъгла над повърхността на Марс. Информацията е публикувана в списание „Нейчър”, за нея пише и сайтът на Би Би Си Нюз.  

За пръв път тайнствената мъгла е забелязана от астрономи-любители през март 2012 г. в района на южния полюс на планетата. Оттогава учените са я виждали още два пъти. И двата пъти мъглата можела да се наблюдава за десетина дни в интервал от един месец.

Тя се простира на разстояние хиляди километри и на височина около 220 км. Първоначално астрономите решили, че мъглата няма никакво отношение към Марс и е резултат от проблеми с оптиката на телескопите. Проверката на техниката обаче ги опровергала.

До момента няма обяснение за явлението. Атмосферата на Марс е доста тънка и над 100 км не е възможно да има облаци. Част от специалистите допускат, че мъглата е проява на марсианско полярно сияние. Други обаче смятат, че е облак, образуван от струи въглероден окис и частици вода.

Според учените, какъвто и да е произходът на мъглата, появата й е причина за преразглеждане на досегашните представи за физиката на марсианската атмосфера, както и за продължаване на наблюденията и изучаването на тайнствения облак с орбиталните апарати.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ