Вселена

Естествен природен цикъл забавя глобалното затопляне

Естествен природен цикъл забавя глобалното затопляне

Естествен природен цикъл забавя глобалното затопляне

Естественият цикъл на океанските потоци може да е основната причина за забавянето на глобалното затопляне, показва ново изследване. Според него топлината се складира дълбоко в Атлантическия и Южния океан, но вероятно ще излезе на повърхността след десет години.

Американско изследване показва, че естественият цикъл на океанските потоци е предизвикал пауза в глобалното затопляне, като е преместил топлината от плитките води повече от километър надолу към дълбините на Атлантическия и Южния океан. Докато температурите започнат да се покачват, ще минат още десет години.

Средните температури на повърхността в света се покачваха бързо от 70-те години на миналия век, но от края на 90-те години са сравнително стабилни. Тази тенденция веднага даде повод за поява на контратезата, че глобалното затопляне може и да не се се дължи на човешка дейност. Съществуват над десет теории за нейното обясняване.

Новото изследване, публикувано в сп. "Сайънс" и цитирано от БТА, обяснява паузата с естествения цикъл на океанските потоци. При него средно в продължение на 30 години топлината се отвежда на дълбоко в световните океани, а след това през новия 30-годишен период, тя се издига на повърхността.

„Исторически хладният период продължава от 20 до 35 години. От настоящия вече изминаха 15 години, така че остават още около 10", казва проф. Ка-Кит Тунг от Вашингтонския университет. Той обясни, че цикълът може да бъде нарушен от други фактори, като зависи основно от вариациите в солеността на водата, защото по-плътната вода потъва.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Apple представи първите си очила за смесена реалност
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици