Разрешиха една от най-големите загадки в света на динозаврите

Разрешиха една от най-големите загадки в света на динозаврите

Разрешиха една от най-големите загадки в света на динозаврите

През юли 1965 година учени се натъкват в пустинята Гоби, Монголия, на чифт "чудовищни" фосилизирани предни динозавърски крайници. С дължина по 2,4 метра те са най-дългите предни крайници на създание, придвижвало се на два крака в историята на Земята. Специалистите допускат, че страховитите крайници с остри нокти са принадлежали на огромен хищник. Видът на собственика им остава загадка 49 години. Нова находка помага на международен екип от палеонтолози най-сетне да разреши мистерията, съобщават световните медии, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Притежателят на "ужасяващата ръка" спада към вида Deinocheirus mirificus, обитавал преди 70 милиона години тучния речен хабитат, чието място днес заема пустинята Гоби. С дължина 11 метра и тегло над шест тона, енигматичният динозавър е бил най-едрият представител на група птицеподобни древни създания, известни като орнитомимозаври или щраусоподобни динозаври. Една от най-забележителните характеристики на Deinocheirus mirificus е била неговата гърбица.

Противно на очакванията на палеонтолозите за безмилостен хищник, разкъсващ плячката с огромните си предни крайници с остри нокти, щраусоподобният гърбушко е бил по-скоро миролюбив беззъб гигант с човка, който се е хранил предимно с тревисти растения и дребни риби, и е използвал камъчета, за да преглъща храната си, пише БТА. Учените допускат, че забележителните дълги предни крайници са му служили, за да копае и събира растителност. За разлика от по-дребните пъргави орнитомимозаври, той е бил едър почти колкото "върховния" хищник Тиранозавър рекс и се е придвижвал тромаво на относително късите си задни крайници. "Близо 50 години Deinocheirus mirificus беше една от най-големите мистерии в динозавърската история", пишат авторите на изследването.

Загадъчният му профил досега е изготвян само на базата на двата предни крайника със страховити нокти, намерени през 1965 г., и няколко ребра и раменни кости. Новооткрити фосили, сред които почти пълни скелети, както и откраднат череп, върнат от частен колекционер тази година, помагат на палеонтолозите най-сетне да добият почти пълна представа как е изглеждал мистериозният динозавър.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври