Р като Рецесия*

Р като Рецесия*

Р като Рецесия*

Страховете от рецесия обхващат някои от ключовите икономики в света и финансовите пазари се подготвят за последствията. Финансистите от Nomura очакват много големи икономики от тези в еврозоната до Австралия и Канада да изпаднат в рецесия заедно със САЩ през следващите 12 месеца на фона на затягането на правителствените политики и нарастващите разходи за живот, тласкайки световната икономика към синхронизирано забавяне на растежа. Свиването в САЩ може да е умерено, но все още дълго и болезнено, а повишената инфлация може да попречи на Федералния резерв да побърза да обърне повишението на лихвените проценти.

Всичко това обаче има и своите позитивни страни. На първо място натискът за повишаване на цените ще отслабне и това вече се усеща. На второ място едно икономическо забавяне ще облекчи натиска върху веригите за доставки и ще даде възможност за тяхното преструктуриране, включително и чрез съкращаване на разстоянията за доставка.

Забавянето на световната икономика ще намали и зависимостта на света от енергийни ресурси и ще освободи ресурс, който да бъде насочен към Европа във връзка с пълното прекъсване на газовите доставки от Русия, което най-вероятно ще се случи съвсем скоро. Русия използва енергийните си доставки като оръжие и пълното спиране ще има сериозни последици върху европейските икономики, най-вече върху тези на Германия и Италия, въпреки че изграждането на инфраструктура за доставка на газ върви с пълна сила.

*Коментарът е на Юлиан Войнов - финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. Мениджър Нюз го публикува с разрешението на автора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ