Край на заложническата криза в Истанбул, прокурорът е починал

Край на заложническата криза в Истанбул, прокурорът е починал

Край на заложническата криза в Истанбул, прокурорът е починал

Турският прокурор Мехмет Селим Кираз, който бе заложник в продължение на 9 часа на леви екстремисти, е починал, съобщи турският канал Ен Ти Ви, като цитира представители на болницата.

Прокурорът бе освободен при операция на специалните части в съдебната палата в Истанбул, където прокурорът бе държан.

Кираз е бил ранен с три куршума в главата и още два в тялото. Откаран е в болницата в критично състояние. Лекарите не са успели да го спасят.

Трима похитители са били убити при полицейската акция към 21.00 часа снощи, а заложникът е получил леко раняване, съобщи първоначално вестник „Джумхуриет".

Прокурорът бе похитен от крайнолява турска групировка, която заплаши на интернет страницата си да го убие, съобщи по-рано Ройтерс. "Революционният фронт за народно освобождение" (DHKP-C) публикува снимка с Кираз с опрян в главата му пистолет.

Турски медии съобщиха, че двама терористи са влезли в съда в 12:30 часа. 

Екстремистите са поставили пет искания във връзка с делото за убийството на жертвата от протестите за парка "Гези" Беркин Елван и са заплашили да убият прокурора, ако исканията не бъдат изпълнени. Курез бе прокурор по делото.

15-годишният Беркин Елван бе тежко ранен по време на протестите на 16 юни 2013 г. и почина след 269 дни в кома. Родителите на момчето твърдят, че момчето е ранено случайно, докато се връщало от хлебарницата. Правителството и тогавашният премиер Реджеп Таийп Ердоган обаче обявиха Беркин за "терорист" и "провокатор".

Похитителите поискаха полицаите, които са убили Елван, да си признаят вината на живо по телевизията и  да бъдат съдени от така наречения „народен съд". Те настояха да бъдат свалени повдигнатите обвинения срещу участници в протести в подкрепа на убитото момче, както и да им се осигури безопасно напускане на съдебната сграда до 15:36 часа.

По време на кризата бащата на убитото момче е призовал прокурорът да бъде освободен и заявил, че „кръвта не може да се измие с кръв".

"Революционният фронт за народно освобождение" е марксистко-ленинска партия в Турция. На снимките, зад гърба на похитения прокурор, се вижда знамето им – червено с жълта петолъчка със сърп и чук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ