Летателното училище на Lufthansa е знаело за депресията на Лубиц

Летателното училище на Lufthansa е знаело за депресията на Лубиц

През 2009 г. германският пилот, който разби самолет на Germanwings във френските Алпи и уби 150 пътници, е предупредил летателното училище на Lufthansa, че е страдал от тежка депресия, съобщава Reuters. Това призна снощи немската авиокомпания.

Разкритието е потенциална заплаха за Lufthansa и нейния главен изпълнителен директор, Карстен Шпор, който миналата седмица каза пред журналисти, че компанията не е знаела причината, която може да е накарала 27-годишният Лубиц да разбие самолета.

Фактът, че от Lufthansa са били информирани за депресията на пилота, повдига въпроси около контрола над служителите и дава основание на близките на жертвите да потърсят съдебна отговорност от авиокомпанията.

От Lufthansa заявиха, че Лубиц е прекъснал обучението си за пилот за период от няколко месеца, но след това е преминал успешно всички медицински прегледи.

Когато продължил обучението си през 2009 г., той представил пред летателното училище медицински документи, които свидетелстват за „епизод на тежка депресия” в миналото.

В понеделник прокуратурата в Дюселдорф разкри, че Лубиц е страдал от склонност към самоубийство, преди да вземе разрешително за пилот.

Миналата седмица властите намериха накъсани медицински бележки, които доказват, че пилотът е имал заболяване и не е бил годен за работа.

Нискотарифната авиокомпания Germanwings твърди, че не е получавала болнична бележка от Лубиц за деня на катастрофата. Такава бележка бе открита накъсана в дома му миналата седмица.  

Седмица след катастрофата представител на френската жандармерия заяви, че на мястото няма повече тела на жертви, съобщи Франс прес.

Продължава издирването на втората черна кутия с параметрите на полета. Вече беше открит корпусът й, но не и устройството.

Вчера се разбра, че застрахователният консорциум, ръководен от германската компания Allianz е предвидил 279 млн. евро за обезщетения на семействата на жертвите.

Снощи бе извършена траурна служба в католическата църква в Халтерн, откъдето са 16-те деца, загинали в самолетната катастрофа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ