Драгомир Стойнев: Наказателната процедура за "Южен поток" може да бъде спряна

Драгомир Стойнев: Наказателната процедура за Южен поток може да бъде спряна

Драгомир Стойнев: Наказателната процедура за "Южен поток" може да бъде спряна

Наказателната процедура за „Южен поток” може да бъде спряна. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти след изслушване в Комисия по икономическа политика и туризъм

"Чувам коментарите и на президента Плевнелиев, и на опозицията, че едва ли не заради "Южен поток" започнаха да ни се спират оперативни програми. Аз лично не вярвам в това, считам, че ЕК винаги е действала обективно и задачата ни е всичко да бъде изчистено", каза министърът след участието си в блицконтрола в рамките на парламентарната икономическа комисия.

Многомилионни санкции заплашват България заради споразуменията за "Южен поток". Наказателните мерки по проекта са свързани с липсата на процедура по обществените поръчки за избор на изпълнител. Председателят на ЕК Жозе Барозу предупреди Пламен Орешарски, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила и комисията ще предприеме съответните действия. 

Виж още: "Южен поток" и неговата логика

Конкурсът за строеж на българския участък от "Южен поток" бе спечелен от българо-руския консорциум "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД. В него влизат влизат руската компания ЗАО "Стройтрансгаз" и „Газпроект Юг“ АД от българска страна. В публичния търг, стартирал през декември 2013 година, участваха 11 кандидати. Измежду участниците в конкурса имаше компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония.

Европейската комисия изпрати официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода „Южен поток". Писмото е първа фаза от наказателна процедура. Говорителят на ЕК Шантал Хюс уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с европейските правила. Срокът за отговор от България е един месец.

На въпрос дали ще спре процедурата по изграждането на проекта "Южен поток", министър Стойнев каза, че се води постоянен диалог с ЕК. "Днес е получено официално писмото от ЕК; ние смятаме да отговорим по най-добрия начин на комисията и да се вземе и най-правилното решение", каза министърът. Той заяви, че според него на този етап не е нарушена процедурата.

"Проектната компания за "Южен поток" не е публично дружество, а проектна компания, в която собствеността поравно е разпределена между "Газпром" и БЕХ и не се харчат публични средства", каза Стойнев, цитиран от "Вести". "Ние няма да платим една стотинка за този проект, но като страна членка на ЕС трябва да се съобразим с препоръките на ЕК", допълни той.

Виж още: Гърция поиска „Южен поток” на своя територия

Министърът напомни, че при встъпването му в длъжност е имало две наказателни процедури срещу България.

"Бяхме стигнали до съд за частично транспониране на Третия енергиен пакет, предприеха се нужните действия и двете жалби бяха оттеглени, каза министърът. В този смисъл той посочи, че последната процедура не трябва да се политизира.

Стойнев съобщи, че е в постоянен диалог с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и вчера е получил от него поредното писмо, в което има информация за преговорите между ЕК, Русия и Украйна. Той допълни, че България е притеснена от случващото и се надява преговорите да са с добър резултат и да не се стигне до газова криза.

На пресконференцията министър Стойнев съобщи още, че на този етап няма информация от Брюксел за конкретни техни намерения за блокиране на средства по оперативната програма "Конкурентоспособност". Той каза, че Европейската сметна палата е направила проверка, като е поискала допълнителна информация за пет проекта, одобрени през 2010 г. по програмата.

"За тези пет проекта сме изцяло мобилизирани, в постоянен диалог сме и за мен е важно да бъдем чисти", заяви министърът.

Министърът призова опозицията да престане с политизирането на временните по думите му проблеми по отношение на програмите, защото според Стойнев всички проверки текат по проекти, контрактувани по време на предишното управление.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ