Енергийната борса официално започва работа от 19 януари

Енергийната борса официално започва работа от 19 януари

Енергийната борса официално започва работа от 19 януари

Българската независима електроенергийна борса започна официално работа на 19 януари, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На старта, ток през нея ще продават държавните ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания.

До края на април пък трябва да бъдат изготвени  критериите, по които ще се определят кои българи са енергийно бедни, за да бъдат подпомагани от държавата, каза още тя. "Това, което мен лично ме притеснява е да не влезе под егидата "енергийно бедни" такава категория лица, които де факто не са такива. Затова много добре трябва да се подходи и много добре да се анализира всичко по отношение на този процес, за да бъде наистина полезно това, което ще се случи и да стигне до реалните енергийно бедни хора.", коментира министър Петкова.

Критериите, отсяващи енергийно бедните,  ще бъдат изготвени заедно с експерти от дирекциите "Енергетика" и "Конкуренция" на Европейската комисия, социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане. Предвижданото подпомагане ще е за отопление с ток,  като на по-следващ етап може да се приложи и при отопление с парно или газ. Единият от обмисляните варианти е да се дават помощи на социално слабите за определено количество потребена  електроенергия за цяла година, обясни Теменужка Петкова:

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ