Зелена светлина за търсене на газ и нефт в „Силистар”

Зелена светлина за търсене на газ и нефт в „Силистар”

Зелена светлина за търсене на газ и нефт в „Силистар”

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на "Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.", подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар".  Подписите бяха сложени на церемония в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов.

„Компанията ще вложи в проучванията 18,6 млн. евро без ДДС и ще плати на държавата 4,9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Парите от бонуса ще влязат в държавния бюджет”, каза министър Петкова.

„Лицензът ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ, имаме голяма сигурност но преди да почнем работа ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно”, увери Уилкинсън.

Теменужка Петкова заяви, че днешният ден е специален за българската енергетика. „С подписването на договора ние правим важна крачка към постигане на един от основните ни приоритети в енергетиката - диверсификация на източниците на природен газ. Изграждането на междусистемните връзки и работата във връзка с местния добиви са крачки за постигане на желаната диверсификация”, подчерта министър Петкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ