Изтича срокът, който ДКЕВР даде на ЕРП-тата

Изтича срокът, който ДКЕВР даде на ЕРП-тата

Изтича срокът, който ДКЕВР даде на ЕРП-тата

Днес изтича крайният срок, в който трите електроснабдителни дружества трябва да дадат становище по търговските си спорове с Националната електрическа компания.

Заради "прихващането" на около 350 млн. лева общо от трите дружества, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна процедури по отнемането на лицензите за снабдяване с ток, припомня "Дарик". "Прихванатите" пари са за зелена енергия, която НЕК не е платила на дружествата.

ЧЕЗ и ЕВН водят преговори за уреждане на споровете с НЕК, които засега не са довели до резултат. От "Енерго Про" запазват становището, че не са нарушили закона.

На две открити заседания на енергийния регулатор решението на спора бе отложено за по-късна дата. Ако се стигне до отнемане на лицензите за снабдяване на едно или повече от дружествата, в тях ще бъде назначен особен управител, но доставките на ток няма да бъдат прекъснати.

Процедурата по отнемане на лицензите бе стартирана от енергийния регулатор на 19 март заради задължения към НЕК в размер на почти 350 млн. лв. Според разчетите най-много пари дължи EVN – 216,6 млн. лв., следван от ЧЕЗ – 67,3 млн. лв. и Енерго Про – 63,7 млн. лв. ЕРП-тата получиха гратисен период от седем дни да покрият задълженията си, но това не се случи. Според електроразпределителните дружества ДКЕВР няма право да се намесва в търговски отношения между тях и НЕК.

Проблемът в енергетиката започна още през 2012 г. с присъединяването на зелените централи. Тогава за три месеца бяха вкарани в експлоатация близо 1000 мегавата ВЕИ. Така на финала се оказа, че непланираното огромно производство на ВЕИ централите не е включено в цената на НЕК, а оттам и в крайната цена. Последва промяна на методиката от ДКЕВР, с което ЕРП-тата бяха задължени да плащат произведената на тяхна територия зелена енергия, а после НЕК да им възстановява парите. Около 400 млн. лв. по данни на регулатора обаче не са възстановени към момента.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ