Ниско потребление на ток спира енергийни мощности

Ниско потребление на ток спира енергийни мощности

Заради ниското потребление на ток в страната и малкия износ, част от производствените ни мощности са спрени, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В момента потреблението на ток се движи между 3000 и 4000 мегавата, а износът е около 600 мегавата. Това ниско потребление и малък и износ са и причината част от блоковете в някои от най-големите ни ТЕЦ-ове да не работят, казва пред БНР изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов.

„Притесненията са, че при такова потребление производството, което можем да си позволим, трябва да отговаря на него, което ще рече, че евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности. Такива в момента ограничения има, работят 4 от 8-те блока в "Марица Изток 2", два блока не работят и в " КонтурГлобал Марица Изток 3", посочи той.

По същата причина и 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще заработи, но не с цялата си мощност.

Прогнозите водят до един извод, а той е, че може да се наложи непълно натоварване на блока на АЕЦ "Козлодуй", който по план трябва да влезе в паралел с електроенергийната система на 20 май. „До 700 мегавата ще бъде максимумът на натоварването на ремонтирания блок”, подчерта Йотов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ