Петролът поскъпва заради съкращенията в бизнеса

Петролът поскъпва заради съкращенията в бизнеса

Петролът поскъпва заради съкращенията в бизнеса

Цената на петрола „Брент” със сделки през април нарасна до 61,94 долара за барел, а суровият лек петрол се търгува през март за 53, 01 долара за барел, съобщи РИА Новости.

Според анализаторите ръстът на петролните котировки е резултат от намерението на големите нефтени компании да оптимизират структурите си и да съкратят персонал. Френската Тотал вече обяви съкращения на работници. Тя има намерение да освободи 2000 служители до 2017 г. и да продаде активи в размер на 5,5 млрд. долара през тази година заради нестабилната ситуация на петролния пазар.

Тексаската компания за петрол и газ на концерна General Electric също заяви, че ще съкрати 45% от щата си. Решение за свиване на персонала обяви и Lariat Services Inc. — тя планира да съкрати 265 служители, работещи на находището Пермиан Басин в западната част на Тексас, а Trican Well Service ще освободи 125 души и ще спре производството си в Лонгвю, Тексас.

Според анализаторите ръстът на цените на петрола ще е за кратко. Някои от експертите смятат, че натискът за понижаване на цените на пазара на нефтените продукти ще започне още през следващото тримесечие. Според прогнозите през 2015 г. запасите от петрол ще се увеличават и това ще окаже влияние върху цените на пазарите, съобщава Morgan Stanley.

По-рано Световната банка прогнозира, че 2015 г. ще стане годината с най-ниски цени на петрола, а ръстът им през 2016-а ще е незначителен.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ