Разтрогват договора с „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Разтрогват договора с „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй

Разтрогват договора с „Уестингхаус” за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието на „Уестингхаус” е прекратен на този етап. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

„България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант "Уестингхаус" за изграждане на нова ядрена мощност”, коментира Борисов. Причината? Американската компания не е отговорила на исканията на правителството, обясни премиерът.

Преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че за да бъде реализиран проектът, българското правителство иска „Уестингхаус” да се яви като стратегически инвеститор, който да участва със свеж финансов ресурс в проекта и да не излиза от него възможно най-дълго. „Основно искане на България е да не се изискват държавни  гаранции и осигуряването на финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни”, отбеляза министър Петкова.

Премиерът Борисов посочи днес, че българското правителството е готово да работи с „Уестингхаус”, но не по договарянето до момента. „Готови сме да работим по това споразумение, ако те са инвеститор, но ако са търговец - не можем. Ако вляза и кажа, че трябва да изтеглим 10 млрд. долара дълг, как ще реагира парламентът?", попита Борисов от трибуната в Народното събрание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ