Турската икономика може да спечели $16 млрд. от строителство на атомни електроцентрали

Турската икономика може да спечели $16 млрд. от строителство на атомни електроцентрали

Турската промишленост ще генерира приходи от 16 милиарда долара от осъществяването на проектите за строителство на две атомни централи в страната. Това заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз.

Той заяви, че при реализирането на тези два проекта местната икономика ще участва не само в тяхното изграждане, но също така и при производството на отделни компоненти и инсталации.

"Нашите анализи показват, че до момента 460 компании могат да участват при изграждането на двата АЕЦ", каза Йълдъз в интервю за Анадолската агенция, цитирано от БГНЕС.

Според него в процеса на строителство ще бъдат ангажирани около 20 000 работници, от които 80% ще са турци.

Йълдъз посочи, че след пускането в експлоатация на двата АЕЦ Турция ще може значително да намали разходите си за внос на природен газ.

Припомняме ви, че през 2011 Анкара подписа договор с руската държавна корпорация "Росатом" за строителството на АЕЦ "Акую" край Мерсин на Средиземно море. През октомври миналата година пък правителствата на Япония и Турция подписаха договор за строителство на втора ядрена мощност в черноморския град Синоп. Предполага се, че строителството на втората централа ще бъде поверено на японския концерн "Мицубиши" в сътрудничество с френската ядрена компания "Арева".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ