Шефът на БЕХ: Държавата не е длъжна да помага на „Овъргаз“

Шефът на БЕХ: Държавата не е длъжна да помага на „Овъргаз“

Шефът на БЕХ: Държавата не е длъжна да помага на „Овъргаз“

Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше, или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Това каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен пред БНР за ситуацията в последните дни на 2015 г., свързана с доставките на природен газ от Русия за „Овергаз".

„Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз" е длъжен. Не, „Булгаргаз" не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз" не е такъв клиент. „Овергаз" има собствена лицензия за доставка на газ. Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз" и „Овергаз". Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка", каза Коен, цитиран от БГНЕС.

Той коментира и писмото на руското Министерство на външните работи, в което се твърди, че "Газпром" е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и "Газпром" за "регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси".

„Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините. Не през последните 24 часа. На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час", заяви Коен.

Според него 10-процентно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

„Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, според мен, не е лошо да се сезира Комисията за защита на конкуренцията и да се направи един икономически анализ“, препоръча изпълнителният директор на БЕХ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ