„Турски поток” вместо „Южен поток”

„Турски поток” вместо „Южен поток”

„Турски поток” вместо „Южен поток”

Новият газопровод, който ще бъде изграден през Турция на мястото на отменения „Южен поток”, може да бъде наречен „Турски поток”, обяви президентът на Турция Ердоган. Името е било предложено от самия Путин, казва още Ердоган, цитиран от РИА „Новости.”

„Турция и Европа няма да имат никакви проблеми с доставките и ще получават колкото им е нужно, а Турция ще стане енергиен хъб в целия регион”, заявил още Ердоган на симпозиум в Анкара, по стратегиите в нефто-газовия отрасъл. Газопроводът ще бъде изграден по дъното на Черно море от Русия, през Турция до границата с Гърция, потвърдил още веднъж турският президент договореното на срещата му с Путин на 1 декември трасе.

Новият газопровод през Турция може да бъде построен за две-три години, съобщи междувременно пред журналисти руският заместник-министър на енергетиката Кирил Молодцов.

"По наши оценки, проектирането на тръбопровода може да отнеме 1-1,5 години. Още 1-1,5 години ще са нужни за полагането на тръбите", обясни той, цитиран от ТАСС.

Турция е готова да поеме за своя сметка разходите по изграждането на сухопътната част от газопровода през нейна територия, но не планира да участва във финансирането на морската част от съоръжението, съобщи турскят министър на енергетиката и енергийните ресурси Танер Йълдъз. "Вече текат преговори с представители на "Газпром", в които се надяваме да договорим допълнителни отстъпки за получаваното от Русия синьо  гориво над обещаното от руския президент намаление от 6%", допълва Йълдъз.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ