Берлин дава 15 млрд. евро за спасяването на енергийния доставчик Uniper

Берлин дава 15 млрд. евро за спасяването на енергийния доставчик Uniper

Берлин дава 15 млрд. евро за спасяването на енергийния доставчик Uniper

Германското правителство обяви спасителен пакет за Uniper в размер на 15 млрд. долара, след като енергийният доставчик стана първата голяма жертва на високите цени на природния газ, пише Си Ен Би Си.

Като част от спасителния пакет Берлин ще получи 30% дял в компанията.

Енергийната компания беше първата в Германия, която алармира за рязко нарастващите сметки за енергия и поиска помощ от правителството по-рано този месец. Като най-големият вносител на газ в Германия, тя бе силно засегната от значително по-малките потоци на синьо гориво, идващи от Русия, което доведе до рязък скок на цените.

В изявление финландският мажоритарен собственик Fortum заяви, че Uniper и германското правителство са се споразумели за „всеобхватен стабилизационен пакет“, който да осигури финансово облекчение на компанията.

„Преживяваме безпрецедентна енергийна криза, която изисква сериозни мерки. След интензивни, но конструктивни преговори, ние намерихме решение, което по приемлив начин отговаряше на интересите на всички участващи страни“, каза президентът и главен изпълнителен директор на Fortum Маркус Раурамо.

„Бяхме водени от спешността и необходимостта да защитим сигурността на доставките в Европа по време на война“, добави той.

Доставките на руски газ за Европа намаляха след нахлуване на Русия в Украйна по-рано тази година и последвалите санкции, наложени на Москва от Запада.

Според Fortum Uniper е получила само „част от своите договорени газови обеми“ от руския гигант „Газпром“ от средата на юни, което означава, че е трябвало да купува газ на много по-високи цени на спот пазара. От Fortum посочват, че това е имало сериозни последици за финансовото състояние на Uniper.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ