Bloomberg: Таванът на цената на газа ще изостри енергийната криза в Европа

Bloomberg: Таванът на цената на газа ще изостри енергийната криза в Европа

Bloomberg: Таванът на цената на газа ще изостри енергийната криза в Европа

Въвеждането от Европейския съюз (ЕС) на таван на цените на газа може само да доведе до влошаване на ситуацията с енергийната криза, пише Bloomberg.

Механизмът за таван на цената на газа може да помогне за предотвратяване на колебанията в котировките. Поради това обаче Европа ще стане уязвима, по-специално по отношение на доставките на газ и засилената конкуренция от азиатските страни, отбелязва Bloomberg.

Според агенцията, ако търсенето на газ не бъде ограничено, като същевременно се въведе таван на цената, тогава има висок риск от недостиг на доставки на гориво. Поради това доставките на синьо гориво в света през 2023 г. може да бъдат рязко намалени. Освен това, в най-лошия сценарий, правителствата могат да определят норма на потребление на газ.

Таванът на цените би затруднил доставчиците на втечнен природен газ (LNG) да увеличат обема на заявките. В този случай доставчиците ще изберат азиатския пазар, тъй като цените в този регион ще бъдат много по-високи от европейския лимит, пише още Bloomberg .

На 18 декември агенцията съобщи, позовавайки се на собствени изчисления, базирани на пазарни данни, че рязкото покачване на цените на енергията след ескалацията на конфликта в Украйна е нанесло щети на икономиката на ЕС за  около 1 трилион долара. Пиковете на световната енергийна криза обаче тепърва предстоят, така че напрегнатата ситуация на европейския енергиен пазар ще продължи до 2026 г., прогнозира още  Bloomberg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ