Брентът поевтиня на фона на стачката в петролния сектор на Норвегия

Брентът поевтиня на фона на стачката в петролния сектор на Норвегия

Брентът поевтиня на фона на стачката в петролния сектор на Норвегия

Цената на петрола сорт Брент от Северно море се понижи в ранната търговия във вторник на фона на опасенията на инвеститорите за предлагането, изострени от потенциалното намаление на производството в Норвегия и страховете от глобална рецесия, която да ограничи търсенето на гориво, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,19 долара, или 0,17%, до 113,3 долара за барел. Цената на американския лев суров петрол WTI се повиши с 1,60 долара, или 1,48%, до 110 долара за барел. В понеделник нямаше сетълмент за WTI, тъй като САЩ празнуваха Деня на независимостта.

„Въпреки че има опасения за търсенето на фона на по-мрачните макро перспективи, пазарът все още се очаква да бъде стегнат през остатъка от годината“, посочва в бележка Уорън Патерсън от ING.

Днес служители на офшорни петролни платформи в Норвегия започнаха стачка, която ще доведе до спад на добива на нефт и газ, съобщиха за Ройтерс от синдиката, ръководещ стачните действия.

Очаква се стачката да намали добива на петрол и газ с 89 000 барела петролен еквивалент на ден, от които добивът на газ възлиза на 27 500 барела петролен еквивалент на ден, съобщи норвежкият производител Equinor.

Добивът на петрол ще бъде намален с до 130 000 барела на ден от сряда, прогнозира петролната и газова асоциация на страната в неделя. Това би се равнявало на около 6,5% от производството на Норвегия, сочи изчисление на Ройтерс.

Междувременно данните, показващи подобряване на активността в секторите на услугите на икономиките на Япония и Китай, предоставиха известна подкрепа за цените във вторник.

Като цяло обаче инвеститорите стават все по-загрижени за търсенето на фона на широкото затягане на глобалните финансови условия, докато Федералният резерв на САЩ се бори с необузданата инфлация с бързи увеличения на лихвените проценти.

Повишаване на лихвените проценти също се задава в Австралия и Южна Корея, докато властите се опитват да се справят с ръста на цените. В Южна Корея инфлацията през юни достигна почти 24-годишен връх, което засили опасенията за забавяне на икономическия растеж и търсенето на петрол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ