Цената на газа падна на нивата от преди войната в Украйна

Цената на газа падна на нивата от преди войната в Украйна

Цената на газа падна на нивата от преди войната в Украйна

Цената на природния газ у нас  в момента е на нивата от преди войната в Украйна през февруари -  73 евро за мегаватчас. Комисията за енергийно и водно регулиране(КЕВР) вероятно ще одобри  по-ниско от  предлаганото от "Булгаргаз" увеличение на цената на синьото гориво с 18,58% от 1 декември, коментира за "Мениджър нюз" енергийният експерт Красимир Манов.

" Газът на международните борси поевтинява, защото хранилищата в Европа са запълнени и търсенето на синьо гориво драстично намаля. Ако обаче "Булгааргаз" през август и септември беше договорил  по-ниска цена от тази, с която запълнихме капацитета на хранилището в Чирен газът у нас можеше да е по-евтин през декември, обясни Манов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък коментира,   че има намаление на цената на европейските газови борси, което, макар и малко, се надява да се потвърди на 1 декември. Тогава енергийният регулатор трябва да вземе окончателно решение каква ще е цената на газа у нас през идния месец. Иванов отбеляза, че природният газ можеше да бъде по-евтин, ако не беше високата цена на синьото гориво, което се съхранява в в Чирен. Оказа се, че за декември от всичките сегменти, по които се формира миксът на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока", каза още Иван  Иванов.

"В момента сме свидетели на ефектите от лятото. От  една страна имаме голям срив на борсите на газ. От друга страна цяла Европа си зареди хранилищата със скъп газ, който сега ще трябва да използва. "Булгаргаз" прави микс и в него заедно с евтиния идва и скъпия газ, така че цената на международните пазари не може да е същата като у нас", коментира икономистът Евгений Кънев пред Нова телевизия. 

Кънев също изтъкна, че  текущата цена на газа у нас е като преди войната  малко над - 123,87 лева за мегаватчас. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ