Цените на петрола се повишиха, докато търговците следят ситуацията в Червено море

Цените на петрола се повишиха, докато търговците следят ситуацията в Червено море

Цените на петрола се повишиха, докато търговците следят ситуацията в Червено море

Цените на петрола се повишиха леко в ранната търговия в сряда, докато инвеститорите следят внимателно ситуацията в Червено море след неотдавнашните атаки от йеменските бунтовници хуси срещу товарни кораби, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,09 долара, или 0,11%, до 79,32 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,14 долара, или 0,19%, до 74,08 долара за барел.

Показателите напреднаха с повече от 1% във вторник на фона на безпокойството от прекъсването на глобалната търговия и геополитическото напрежение в Близкия изток, след атаките на хусите срещу кораби в Червено море.

Във вторник Вашингтон създаде работна група за защита на търговията в Червено море, тъй като атаките принудиха големите корабни компании да пренасочат маршрутите си, подклаждайки опасения от продължителни смущения в световната търговия.

„Досега ръководената от САЩ военноморска мисия за смекчаване на атаките на хусите не успя да облекчи широките опасения за безопасното преминаване през Червено море, като големите морски превозвачи все още избират да се пазят на фона на напрежението“, каза Йеа Джун Рон, пазарен стратег в IG.

Хусите обещаха да се противопоставят на водената от САЩ военноморска мисия и да продължат да атакуват корабите в Червено море в подкрепа на „Хамас“ и палестинците в Газа.

Около 12% от световния корабен трафик минава по маршрута през Червено море и през Суецкия канал. Въздействието върху доставките на петрол обаче е ограничено засега, казаха анализатори, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.

САЩ закупиха 2,1 милиона барела суров петрол за доставка през февруари, съобщи Министерството на енергетиката във вторник, с което общите покупки достигнаха около 11 милиона барела, тъй като страната продължава да запълва стратегическия петролен резерв (SPR) след най-голямата продажба в историята миналата година.

Запасите от суров петрол и горива в САЩ също се повишиха миналата седмица, казаха източници, позовавайки се на данни от Американския петролен институт.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) ще публикува официални данни за запасите в САЩ по-късно днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ