Цените на петрола се повишиха на фона на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повишиха на фона на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повишиха на фона на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се възстановиха леко в ранната търговия в сряда на фона на данните за стабилно търсене на горива в САЩ, предаде Ройтерс. Това подкрепи пазарите след спад от 5% предходния ден поради страховете, че търсенето ще пострада от ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 в Китай и повишаването на лихвените проценти на централните банки.

Към 9:15 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,80 долара, или 0,81%, до 100,1 долара за барел, след като във вторник поевтиня от 5,78 долара. Цената на американския лек суров петрол WTI повиши с 0,83 долара, или 0,91%, до 92,47 долара за барел, следвайки спад от 5,37 долара в предходната сесия.

Колебанията в цените от началото на конфликта в Украйна разтърсиха хедж фондовете и спекулантите и изтъниха търговията, което от своя страна направи удара върху още по-силен.

„Не мога да подчертая достатъчно силно, че ниската ликвидност означава, че ни очакват някои нестабилни движения на пазара“, каза стоковият анализатор на Commonwealth Bank Вивек Дар.

Подкрепата на пазара дойде от данните Американския петролен институт (API), според които запасите от бензин в САЩ са намалели с около 3,4 млн. барела през седмицата, приключила на 26 август. Запасите от дестилат пък са спаднали с около 1,7 млн. барела.

Понижението на запасите от бензин е почти три пъти по-голямо от прогнозирания от анализаторите, анкетирани от Ройтерс, спад от 1,2 млн. барела.

Данните на API обаче показват, че запасите от суров петрол са се повишили с около 593 хил. барела. Докато прогнозите на анализаторите бяха за спад от около 1,5 милиона барела.

Малко по-слабият щатски долар също подкрепи пазара, тъй като това направи петролът по-евтин за купувачите от страни с други валути.

Ръстовете на цените бяха ограничени от притесненията, че някои от най-големите градове в Китай налагат блокади затварят бизнес, за да ограничат разпространението на COVID-19 в момент, когато втората по големина икономика в света вече регистрира слаб растеж.

Основният фактор, подкрепящ цените в момента, са коментарите от представителите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзниците, известни заедно като ОПЕК+, че може да намалят добива, за да стабилизират пазара. Следващата среща на ОПЕК+ е на 5 септември.

„Що се отнася до съкращенията на ОПЕК, не мисля, че някой вярва, че незабавните съкращения ще имат голям ефект“, каза Сукрит Виджаякар, директор на енергийната консултантска компания Trifecta.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ