Цените на петрола се повишиха въпреки спада на запасите в САЩ

Цените на петрола се повишиха въпреки спада на запасите в САЩ

Цените на петрола се повишиха въпреки спада на запасите в САЩ

Цените на петрола се задържаха стабилни в ранната търговия в сряда, тъй като опасенията относно по-слабото търсене компенсираха данните на индустрията, които показаха по-голямо от очакваното понижение на запасите от суров петрол в САЩ, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,60 долара, или 0,57%, до 105,0 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,68 долара, или 0,72%, до 95,66 долара за барел.

„По-рязък спад на запасите би трябвало да подкрепи цените на петрола, но възстановяването беше ограничено от опасения за потенциално слабо търсене и новината от Белият дом, че администрацията ще освободи още стратегически резерви“, каза Леон Ли, базиран в Шанхай анализатор в CMC Markets.

В допълнение, перспективата Федералният резерв на САЩ да обяви агресивно повишаване на лихвените проценти по-късно в сряда ограничава покачването на цените на петрола, каза той.

На пазара се отразиха данните на Американския петролен институт заяви, от които стана ясно, че запасите от суров петрол в Съединените щати са спаднали с 4 млн. барела миналата седмица. Това е четири пъти по-голям спад от очаквания от анализатор, участвали в проучването на Ройтерс.

Запасите от бензин са намалели с 1,1 млн. барела в сравнение с очакванията за нарастване от 3,5 млн. барела, показват данните.

Администрацията за енергийна информация на правителството на САЩ ще публикува седмичния си доклад за петрола по-късно в сряда.

Администрацията на Байдън заяви във вторник, че ще продаде допълнителни 20 млн. барела петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR) като част от обявения план за използване на резервите за успокояване на цените на петрола, които се повишиха заради инвазията на Русия в Украйна

Администрацията каза в края на март, че ще освобождава рекордните 1 млн. барела петрол на ден в рамките на шест месеца. Съединените щати вече са продали 125 милиона барела от резерва, като близо 70 милиона барела вече са доставени на купувачите, каза високопоставен служител на администрацията пред репортери.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ