Цените на петрола тръгнаха надолу след два дни на ръст

Цените на петрола тръгнаха надолу след два дни на ръст

Цените на петрола тръгнаха надолу след два дни на ръст

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия във вторник, следвайки силните печалби от последните две търговски сесии, тъй като инвеститорите подходиха предпазливо преди срещата на ОПЕК+ тази неделя, когато групата производители може да обсъди задълбочаване на съкращенията на доставките, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,58 долара, или 0,70%, до 81,74 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,56 долара, или 0,72%, до 77,27 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с около 2% в понеделник, след като източници от ОПЕК+ заявиха пред Ройтерс, че груоата, съставена от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, е готова да обмисли допълнителни съкращения на доставките на петрол на срещата си на 26.

„Инвеститорите заеха изчаквателна позиция, за да потвърдят действителното решение на ОПЕК+“, каза Цуйоши Уено, старши икономист в изследователския институт NLI.

ОПЕК+ вероятно ще удължи или дори ще задълбочи съкращенията на доставките на петрол през следващата година, прогнозират осем анализатори.

 „Виждаме известна възможност за групата да направи по-дълбоко съкращение, но бихме очаквали, че Саудитска Арабия ще търси допълнителни намаления от други членове, за да сподели тежестта на корекцията“, коментира анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт.

Повторното отваряне на споразуменията за квотите, постигнати през юни, може да се окаже предизвикателство и може да доведе до продължителни преговори. По тази причина ръководството може да търси повече доброволни корекции от отделните производители, добави тя в бележка до клиенти.

Цените на петрола са се понижили с около 16% от края на септември, тъй като производството на суров петрол в САЩ - най-големият производител в света, се задържа на рекордно високи нива. В същото време пазарът беше загрижен за нарастването на търсенето, особено от Китай, който е най-големия вносител на петрол в света

Търговците също следят за признаци на спад на търсенето при възможна рецесия в САЩ през 2024 г. и обмислят предупреждението от миналата седмица за възможна дефлация, което дойде от най-големият търговец на дребно в САЩ – Walmart.

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ вероятно са се увеличили миналата седмица, докато запасите от дестилати се наблюдава спад, показа предварително проучване  на Ройтерс в понеделник. Седмичните доклади за запасите от Американския петролен институт и Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно във вторник и съответно сряда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ