Чакаме 5 млрд. куб. м газ по гръцката връзка след 2 години

Чакаме 5 млрд. куб. м газ по гръцката връзка след 2 години

Чакаме 5 млрд. куб. м газ по гръцката връзка след 2 години

След две години по българо-гръцката газова връзка (IGB) ще може да се пренасят 5 млрд. куб. м газ, при 3 мрлд. на година, които ще се транспортират в началото. Това ще стане след като гръцкият преносен оператор изгради нова компресорна станция при Комотини. Така ще се осигури по права линия да се получава газ от LNG-терминала при Александруполис до началото на газопровода.

Терминалът също би трябвало да бъде готов през 2024 г. Това заяви Теодора Георгиева, единият от изпълнителните директори на компанията "Ай Си Джи Би", която строи газопровода. Днес в Комисията за енергийно и водно регулиране се състоя церемония по връчване на сертификата от българския и гръцкия енергийни регулатори на ръководителите на "Ай Си Джи Би". След сертифицирането фирмата става втория газов оператор в България.

Георгиева съобщи, че в момента текат административните процедури за издаване на акт 16 за газопровода, намерението е първият газ по него да се транспортира доста преди началото на отоплителния сезон. Тъй като IGB е свързан при Комотини с Трансадриатическия газопровод, по него ще получаваме пълните количества азерски газ и това ще стане с пускането на тръбата. В момента той влиза в българската мрежа от Неа Санта и Сидерокастро - Кулата. Към момента е резервиран с дългосрочни договори 50% от капацитета на тръбата. Фирмите са "Булгаргаз",  ДЕПА, "Едисон", "Овергаз".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ