EVN плати на Националната електрическа компания 32 млн. лв.

EVN плати на Националната електрическа компания 32 млн. лв.

EVN плати на Националната електрическа компания 32 млн. лв.

Електроразпределителното дружество EVN изплати на Националната електрическа компания (НЕК) 32 милиона лева, съобщиха от дружеството. Актът, от страна на EVN, идва в отговор на ултиматума за изплащане на задълженията на електроразпределителните дружества към НЕК до края на деня.

В становището си EVN посочва следното:

"Тази криза в българската енергетика, създадена не от EVN България Електроснабдяване може да бъде преодоляна единствено и само чрез нови правила в системата. Без да се отказва от правата си относно отворените си вземания, EVN България Електроснабдяване ще допринесе за постигането на тези необходими нови правила като отново ще предостави краткосрочна ликвидност на НЕК в размер на 32 милиона лева.

Една година след като EVN България Електроснабдяване постави въпроса за сериозния недостиг и недофинансиране, които съществуват в енергийната система, дискусията от последните дни потвърди по категоричен начин това становище. За последната една година, проблемът не само не беше решен, но напротив – продължи да се задълбочава. EVN България Електроснабдяване приема осъзнаването на проблема като положителна стъпка, защото разбирането на институциите за неговата важност, е предпоставка за решаването му. Ето защо компанията смята, че този на пръв поглед неясен спор, е първата стъпка към това всички заинтересовани страни да намерят общо решение като отговорни и наистина загрижени за енергийния сектор партньори.

До този момент EVN България Електроснабдяване не разполага с информация, че НЕК е предявила пред компетентен съд своите претенции към компанията ни. Ето защо EVN България Електроснабдяване не приема обвиненията, че дестабилизира енергийната система и е заплаха за националната сигурност. EVN България Електроснабдяване вече двадесет месеца финансира енергийната системата за своя сметка, без яснота до кога ще продължи това.

Това са разходи, които не зависят от това кой е собственик или кой притежава лицензията за дейността по снабдяване с електрическа енергия. Те ще продължат да съществуват, както и необходимостта от намиране на експертно решение. Тази криза в българската енергетика, създадена не от EVN България Електроснабдяване може да бъде преодоляна единствено и само чрез нови правила в системата. Без да се отказва от правата си относно отворените си вземания, EVN България Електроснабдяване ще допринесе за постигането на тези необходими нови правила като отново ще предостави краткосрочна ликвидност на НЕК в размер на 32 милиона лева.”

НЕК не може да приеме 32-тa млн. лева от EVN

НЕК не може да приеме 32 милиона лева заем от EVN, това съобщиха от пресцентъра на енергийната компания. "В НЕК ЕАД бе получена сумата от 32 милиона лева от EVNЕлектроснабдяване. Платежното нареждане е предложение за заем. Следвайки закона, НЕК ЕАД не може да приеме това предложение. Също така, тази сума е малка част от размера на задължението на EVNЕлектроснабдяване към Национална електрическа компания ЕАД. Нашата компания продължава да смята, че задълженията на EVNЕлектроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго–про ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно указанията на ДКЕВР", заявиха от НЕК.

По-рано днес трите електроразпределителни дружества получиха последно предупреждение от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за покриване на натрупаните от тях задължения в размер на 320 млн. лв. Ако до края на днешния ден дълговете им към НЕК не бъдат изчистени, утре ДКЕВР ще заседава, за да предприеме съответните действия, като едно от тях може да е и отнемане на лиценза, обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.

За национализация на ЕРП-тата пръв заговори енергийният министър Драгомир Стойнев. Вчера той предупреди, че ако трите електроразпределителни дружества не покрият дължимите 320 млн. лв., държавата ще пристъпи към процедура за отнемане на лицензите им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги