Газът в Европа прехвърли прага от $1900 за 1000 куб.м

Газът в Европа прехвърли прага от $1900 за 1000 куб.м

Газът в Европа прехвърли прага от $1900 за 1000 куб.м

Цените на газа в Европа днес минаха над прага от 1900 д. за 1000 куб метра за първи път от 9 март, сочат данни на Лондонската борса ICE.  

Августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия поскъпнаха до 1926 долара за 1000 куб метра или 182,65 евро за мегаватчас. Като цяло стойността на газа от началото на днешните търгове е нараснала с близо 7 на сто, уточнява ТАСС. 

Множество фактори оказват в момента влияние върху цената на газа. Сред тях е съобщение на американската компания Freeport LNG, че няма да успее преди октомври да възобнови поне частично работата на голям газов терминал, засегнат от пожар и експлозия миналия месец. Капацитетът на предприятията за втечнен газ на Freeport се оценява на 15 милиона тона LNG годишно. Това е приблизително 16% от целия износ на САЩ.

Цената на газа расте и под влияние на намаляването на доставките от Русия, включително през газопровода „Северен поток“. "Газпром" намали доставките по това трасе на 14 юни с обяснението, че не са били получени навреме газопомпените агрегати след ремонт в Siemens. От средата на юни доставките по "Северен поток" са свити до около 40% от максималния капацитет, а от 11 юли ще бъдат напълно прекратени. От "Газпром" твърдят, че причината е годишен планов ремонт, който трябва да приключи  до 21 юли. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обаче предупреди вчера Европа да се готви за пълно спиране на газовите доставки от Русия.

Фактор, който също допринесе за значителния ръст на цените, беше и краткотрайната стачка на служителите от петролно-газовата индустрия в Норвегия, която е един от най-големите доставчици на газ за ЕС.

Освен това руският президент Владимир Путин подписа указ, според който руска компания ще замени консорциума с международно участие "Сахалин енерджи" като оператор на проекта "Сахалин-2". Контролният пакет в "Сахалин Енерджи" от 50% принадлежи на "Газпром, а останалите дялове съответно са разпределени между ShelI- 27,5%  Mitsui - 12,5% и Mitsubishi - 10%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ