Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ

Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ

Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ

Във вторник Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ (LNG) в пристанището на Вилхелмсхафен в Северно море, докато Берлин опитва да осигури повее LNG и да се отдръпне от течащия по тръбите руски газ, пише Ройтерс.

„Новото място за доставка на LNG е голяма стъпка към сигурно енергийно снабдяване“, каза пред агенцията министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес.

Федералният министър на икономиката Робърт Хабек каза, че Вилхелмсхафен ще започне да функционира в началото на годината, както и втори плаващ терминал в пристанището Брунсбютел в Северно море.

Плаващото устройство за съхранение и регазификация на на Вилхелмсхафен на комуналната компания Uniper ще бъде закотвено на вече разширен кей и ще има възможност за регазификация на LNG, пристигащ със специални танкери.

В бъдеще новата пристанищна инфраструктура там ще бъде оборудвана за преминаване към внос на нисковъглеродни енергийни източници като водород, каза министърът на околната среда на Долна Саксония Кристиан Майер.

Германия разчиташе на Русия за почти една трета от доставките на газ миналата година, но Берлин, който има за цел да спре всички останали руски потоци до лятото на 2024 г., започна през май бърз приемане на заявления за изграждане на FSRU и свързаните с тях постоянни наземни приемни терминали за втечнен газ.

Говорейки за следващите стъпки в стратегията на Германия за LNG, министър Хабек каза, че плаващият терминал за LNG (FSRU) за компанията RWE в Брунсбютел също трябва да пристигне в края на годината, а проектите в Stade и Lubmin ще започнат да работят в края на 2023 г.

Вилхелмсхафен ще стартира още един FSRU през четвъртото тримесечие на следващата година, управляван от собственика Excelerate Energy от името на консорциум от Tree Energy Solutions, E.ON и Engie.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ