МАЕ обяви код „червено“ за доставките на газ в ЕС

МАЕ обяви код „червено“ за доставките на газ в ЕС

МАЕ обяви код „червено“ за доставките на газ в ЕС

Международната агенция по енергетика предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търг за промишлеността, защото в противен случай рискуват нормиране (ограничено подаване) на синьото гориво през най-студените месеци, пише „Файненшъл таймс“.

Ръководителя на агенцията Фатих Бирол заяви днес, че съкращенията на руските доставки означават, че европейските усилия за постигане на газова сигурност няма да бъдат достатъчни и призова правителствата да правят така, че „всеки оставащ ден“ да бъде използван за запълване на газовите хранилища в рамките на следващите три месеца.

„Последните действия на Русия за още по-голямо свиване на потоците от природен газ към Европа, съчетани с други скорошни прекъсвания на доставките, са код „червено“ за Европейския съюз“, пише Бирол в доклад на МАЕ. По думите му високите цени вече са ограничили в известна степен потреблението, но е нужно „значително допълнително намаление, за да може Европа да се подготви за предстоящата тежка зима“.

Шефът на МАЕ казlа, че последният анализ на агенцията, която действа като енергиен наблюдател за страните от ОИСР, предполага, че Европа трябва да ограничи потреблението с 12 милиарда кубични метра от сега до началото на отоплителния сезон, което е еквивалентът на 130 танкера с втечнен природен газ.

Призивът на МАЕ идва в момент, когато Брюксел се подготвя да представи план за зимата, който включва мерки за намаляване на потреблението на природен газ в страните от ЕС.

Преговорите по плана продължиха през уикенда, като техният фокус бе върху това дали Европейската комисия може да приложи задължителни цели за намаляване на потреблението на газ за държавите членки, споделят запознати източници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ