Министърът на енергетиката: "Газпром" може да ни осъди при арбитражно дело

Министърът на енергетиката: Газпром може да ни осъди при арбитражно дело

Министърът на енергетиката: "Газпром" може да ни осъди при арбитражно дело

"Булгаргаз" може да бъде осъден от руския енергиен гигант "Газпром" при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния контрол днес.

На 14 ноември миналата година "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум"  (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай". България също е в подобна ситуация.

"Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към "Газпром експорт" за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно", каза министър Христов, цитиран от БНР.

Междувременно "Продължаваме промяната“ внесе искане за извънредно заседание на Народното събрание във вторник от 11 часа с единствена точка – изслушване на министъра на енергетиката Росен Христов във връзка със съмненията, че се прави опит да се върнат доставките на газ от „Газпром“, този път през Турция.

В мотивите на "Продължаваме промяната" се изразява тревога, че "договор, който касае стратегическа за националната сигурност област, се сключва непрозрачно и за срок от 13 години". 

Изслушването цели да изясни параметрите, обхватът, условията и целите на подписаното на 3 януари "Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, сключено между "Булгаргаз“ ЕАД и турския газопреносен оператор "Боташ"

Министър Христов ще бъде питан и за сключени договори за доставка на природен газ от служебното правителство в периода 2 август 2022 - 3 януари 2023. 

По време на парламентарния контрол днес обаче служебният министър на енергетиката, увери, че не доставяме руски газ с подписания договор между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

"Не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ чрез този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа. По структура и концепция той е аналогичен с резервирането на терминали. Новостроящият се терминал в Алексадропулис е капацитет, както и резервирането на слотове на терминалната в Ревитуса. Тук говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ LNG от източници, който купуваме чрез откритите процедури, които "Булгаргаз" осъществява", обясни министърът на  енергетиката.

Той добави, че служебното правителство вече работи за предоговаряне на условията, за да се предотврати затварянето на въглищни централи, съобщи още министър Христов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ