Петролът леко поскъпна в азиатската търговия

Петролът леко поскъпна в азиатската търговия

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия във вторник, докато инвеститорите анализираха възможността от затягане на доставките на суров петрол от САЩ на фона на по-слабия от очаквания китайски икономически растеж, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,17 долара, или 0,22%, до 78,67 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,22 долара, или 0,30%, до 74,37 долара за барел. В понеделник и двата сорта поевтиняха с повече от 1,5%.

Участниците на пазара са фокусирани върху данните от индустрията, които се очакват по-късно днес и вероятно ще покажат, че запасите от суров петрол и петролни продукти в САЩ са намалели миналата седмица.

Четирима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха средно, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 2,3 млн. барела през седмицата до 14 юли.

Слабите данни за брутния вътрешен продукт (БВП) от Китай, публикувани в понеделник, „запазиха предпазлив таван върху цените с известни резерви във възстановяването на търсенето“, каза Йеп Джун Рон, пазарен стратег в IG в Сингапур.

БВП на Китай нарасна с 6,3% на годишна база през второто тримесечие, в сравнение с прогнозите на анализаторите от 7,3%, тъй като възстановяването му след пандемията загуби инерция.

„Въпреки това напоследък се появи известен интерес от страна на купувачите, като цените надхвърлиха краткосрочния модел на консолидация миналата седмица, което може да предполага изтощение в натиска за продажба, след неблагоприятните настроения през последната една година“, добави Йеп.

Междувременно производството на шистов петрол в САЩ се очаква да спадне до близо 9,40 млн. барела на ден през август, което ще бъде първият месечен спад от декември 2022 г., показват данни на Администрацията за енергийна информация.

Все пак глобалните доставки може да се увеличат от възобновяването на производството в две от трите либийски находища, които бяха затворени миналата седмица. Производството беше спряно при протест срещу отвличането на бивш финансов министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ