Петролът поевтиня на фона на икономическите данни от САЩ

Петролът поевтиня на фона на икономическите данни от САЩ

Петролът поевтиня на фона на икономическите данни от САЩ

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък на фона на опасения от рецесия, тъй като спадът на продажбите на дребно в САЩ влоши перспективите за търсенето, докато данните от индустрията, показващи изненадващ скок на запасите от суров петрол, също натежаха върху цените, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,67 долара, или 0,79%, до 84,31 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,84 долара, или 1,06%, до 78,64 долара за барел.

„Влошените икономически данни в САЩ помрачиха перспективите за търсенето (на петрол), тъй като страховете от рецесията се засилиха отново. Настроенията за избягване на риска доведоха до спад на цените на чувствителни към икономическия растеж стоки, включително петрола“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

„Прибирането на печалби също може да бъде причина, която оказва натиск върху цените на петрола, преди големите технологични компании в САЩ да представят финансовите си отчети за тримесечието“, добави тя.

Продажбите на дребно в САЩ през декември са спаднали с 1,1%, следвайки понижение с 1% през ноември. Промишленото производство в Съединените щати също падна повече от очакваното през декември, удължавайки най-големия си спад от близо две години, тъй като по-високите разходи за заеми навредиха на търсенето на стоки.

Все пак служители на Федералния резерв казаха, че лихвите трябва да се повишат над 5%, въпреки признаците, че инфлацията е достигнала своя връх и икономическата активност се забавя.

В допълнение към всичко, данните от Американския петролен институт показват, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с около 7,6 милиона барела през седмицата, приключила на 13 януари. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, залагаха на спад от около 600 хил. барела. Това е втора поредна седмица на големи увеличения на инвентара.

Въпреки това запасите от дестилат, които включват дизелово гориво и мазут, са намалели с около 1,8 млн. барела срещу очакванията на анализаторите за увеличение от 120 хил. барела.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ