Петролът поскъпна на фона на опасенията за глобалните доставки

Петролът поскъпна на фона на опасенията за глобалните доставки

Петролът поскъпна на фона на опасенията за глобалните доставки

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък на фона на продължаващите притеснения за ограничените глобални доставки, пише Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,13 долара, или 1,08%, до 105,8 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,59 долара, или 0,57%, до 103,3 долара за барел. Въпреки това и двата сорта вървят към втори пореден седмичен спад.

Търговията тази седмица беше белязана от рязко разпродажба във вторник, когато WTI падна с 8%, а Брентът се срина с 9%. Поевтиняването на Брента с 10,73 долара за барел беше третото най-голямо от началото на търговията с този сорт през 1988 г.

„С предстоящите нови увеличения на лихвите и вероятното навлизане на САЩ в техническа рецесия, амбициите на пазара може да са доста ограничени“, коментира Стивън Инес, управляващ директор в SPI Asset Management, пред Reuters.

„Единствената причина петролът да не е по-евтин са санкциите срещу руските доставки“, добави Инес.

Западните санкции срещу руския петрол и газ държат глобалните цени на енергията високи, като същевременно с това други големи производители все още отказват или нямат капацитета да увеличат значително доставките.

„Разпродажбите на стоковите пазари бяха отложени, тъй като търговците пренебрегнаха страховете от рецесията и насочиха фокуса си обратно към проблемите с недостатъчното предлагане“, пише в бележка анализаторът на CMC Markets Тина Тенг.

Централните банки по света повишават лихвените проценти, за да укротят инфлацията, предизвиквайки опасения, че затягането на паричната политика може да задуши икономическата активност и да намалят търсенето на петрол.

Данните от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) показаха в четвъртък, че запасите от суров петрол в страната са се повишили с 8,2 милиона барела през седмицата до 1 юли.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ